21.07.2015

AČPM opět potvrdila svoje místo na českém pojistném trhu: v roce 2014 její členové zprostředkovali obchody za 20,3 miliard Kč

Praha 23. června 2015 - Členové Asociace českých pojišťovacích makléřů (AČPM) v roce 2014 zprostředkovali pojistné ve výši 20,3 miliardy korun, což oproti roku 2013 v očištěných statistikách představuje úctyhodný čtyřprocentní nárůst. Jako již tradičně drtivá většina z celkového objemu obchodů – celých 90% - připadá na neživotní pojištění, které je doménou pojišťovacích makléřů.

V roce 2014 členové AČPM:

  • zprostředkovali na 413 tisíc pojistných smluv

  • poskytovali práci 4 984 osobám

  • působili v 743 kancelářích v ČR a v 9 zahraničních zastoupeních.

Spolupráce s pojišťovnami:

Členové Asociace zprostředkovali v roce 2014 pro své klienty pojištění u 109 domácích a zahraničních pojišťoven. Nejvíce obchodů realizovaných v roce 2014 bylo opět uzavřeno u Kooperativa pojišťovny - 28% produkce všech členů Asociace, České pojišťovny – 14%, Allianz pojišťovny – 11% a ČSOB Pojišťovny – 10%. K dalším velkým partnerům pojišťovacích makléřů patří pojišťovny Generali, Česká podnikatelská (ČPP), dále UNIQA a AIG Europe Limited.

Koncentrace trhu:

I v loňském roce pokračoval trend koncentrace makléřského trhu, kdy díky akvizicím, slučování firem a rozšiřováním jejich sítí roste výkon především silných hráčů: sedm členů AČPM, z nichž každý zprostředkoval pojistné za více než miliardu Kč, má tak na svém kontě více než polovinu produkce všech členů Asociace (celých 58%).

Za pozitivní bilancí AČPM stojí především zvýšená kvalita služeb poskytovaných členy AČPM, kteří pro své klienty zajišťují nejen komplexní identifikaci rizik a nezávislý návrh jejich pojistného krytí, včetně výběru nejvhodnějšího pojistitele, ale také odbornou podporu při správě pojistky a vypořádávání případných pojistných škod.

Pojišťovací makléři tak významně přispívají k hladkému chodu pojistného trhu a sehrávají klíčovou roli při snižování rizik i nákladů, což také zaznělo z úst nejvyšších představitelů pojišťoven při volbě Pojišťovacího makléře roku 2014 v rámci vyhlašování výsledků odborné ankety pojišťovacích makléřů Pojišťovna roku 2014 (viz www.pojistovnaroku.cz ).