15.02.2023

V Bruselu za zájmy makléřů

Delegace AČPM se ve dnech 9. a 10. února 2023 zúčastnila pololetního zasedání BIPAR - Evropské federace pojišťovacích zprostředkovatelů v Bruselu. Byly to dva dny intenzívního jednání za účasti zástupců 39 národních členských asociací - ideální fórum pro výměnu zkušeností, jehož je AČPM jako řádný člen součástí už čtvrt století!

Hlavní téma: jak zabránit pokusu o zákaz provizí ze strany EK (nejprve u investičního životního pojištění, ale s nebezpečím rozšíření na další pojistné produkty).

Na zasedání zazněla řada názorů odborníků z celé Evropy: mezi prominentními řečníky byli např. šéfka Lloyd´s Europe Amélie Breitburd, předseda představenstva skupiny Ageas Bart de Smet, CEO Marsh McLennan International Flavio Piccolomini, dále předsedkyně EIOPA Petra Hielkema, německý europoslanec Marcus Ferber a vedoucí odd. pojišťovnictví a důchodů EK Didier Millerot.

BIPAR a jeho členové proti zákazu provizí usilovně bojují, neboť mohou argumentovat situací v zemích, kde už k němu došlo (např: Finsko či Norsko): tento krok totiž – místo zamýšlené ochrany spotřebitele - výrazně omezil dostupnost profesionálního finančního poradenství pro celé skupiny zejména nízkopříjmových zákazníků…