07.11.2012

Pojišťovací makléři připraveni na novelu občanského zákoníku

Praha 31.10.2012: Asociace českých pojišťovacích makléřů (AČPM) opět po roce pozvala jak své členy, tak ostatní PM registrované ČNB na další ze svých odborných konferencí, které AČPM pravidelně organizuje již od r. 2001. Hlavním tématem jednání byl tentokrát nový občanský zákoník, jehož ustanovení budou mít do makléřské praxe významné dopady.

Na 200 účastníků konference (k makléřům se připojili i manažeři pojišťoven, hosté z akademické sféry, zástupci asociací finančního trhu a médií) tak mělo možnost vyslechnout skvělé expozé člena rekodifikačního týmu, právníka renomované advokátní kanceláře PRK a partneři a člena Legislativní rady vlády JUDr. Petra Bezoušky , který se věnoval zejména východiskům rekodifikace a změnám ve smluvním právu. Jeho fundovanou prezentaci doplnil PhDr. Vladimír Přikryl , nositel titulu Osobnost pojistného trhu , tradiční lektor Konferencí PM a dlouholetý člen legislativního týmu ministerstva financí. Dr. Přikryl pro účastníky konference také připravil obsáhlé a velmi podrobné srovnání návrhu nové právní úpravy pojistné smlouvy s původní verzí zakotvenou ve stávajícím zákonu o pojistné smlouvě (plné znění materiálu bylo k dispozici v konferenčních podkladech).

Na 12. Konferenci pojišťovacích makléřů dále vystoupili náměstek ministra financí ČR Ing. Radek Urban , ředitelka samostatného odboru ochrany spotřebitele ČNB JUDr. Helena Kolmanová , výkonný ředitel České asociace pojišťoven Ing. Tomáš Síkora, MBA , představitelé Nadačního fondu pro podporu vzdělávání v pojišťovnictví JUDr. Jan Ježdík , předseda správní rady, a Prof. Ing. František Kalouda , vedoucí projektu. O perspektivách spolupráce s makléři hovořili generální ředitel Generali Pojišťovny Ing. Štefam Tillinger a zástupce pojišťovny Stewart Title Limited JUDr. Emil Flegel.

Konferenci ukončil člen prezídia AČPM Ing. Ivan Špirakus tradičním poděkováním partnerům, organizátorům i účastníkům a zopakoval nabídku všech řečníků odpovědět na otázky, na něž se nedostalo v průběhu jednání. Dotazy je možné položit prostřednictvím sekretariátu AČPM, kde jsou také na požádání k dispozici podkladové dokumenty 12. Konference PM v tištěné podobě (kontakt info @acpm.cz ) , stejně jako Ročenka AČPM 2011/2012 , vydaná u příležitosti konference a mapující činnost Asociace a jejích členů v uplynulém období.

Uspořádání Konference pojišťovacích makléřů 2012 jako generální partner podpořila Generali Pojišťovna , která také nabídla účastníkům přehled svých služeb prostřednictvím prezentačního stánku. Dalšími partnery konference byly společnosti Stewart Title Limited , advokátní kancelář PRK a partneři , a investiční společnost FINESKO . Mediální partneři: specializovaný server oPojištění. cz , Pojistný obzor a Prague Leaders Magazine.

Prezentace ke stažení:

P. Bezouška, PRK a partneři
F. Kalouda, Nadační fond
V. Přikryl, MF ČR
T. Síkora, ČAP